Jeugdopleiding

In Nederland gaan we er prat op dat we voorop lopen in het ontwikkelen van voetbal.  Ik denk dat dat de afgelopen 40 jaar ook wel degelijk het geval is geweest. Het zit ons in de genen om overal een mening over te hebben en de ander daar maar al te graag deelgenoot van te maken. De discussie leidt tot inzichten. Gekoppeld aan de ambitie om te winnen leidt dit tot nieuwe methoden om een wedstrijd ook daadwerkelijk winnend af te kunnen sluiten.
In de jaren 70 was het vooral de tactische ontwikkeling die Nederland naar de wereldtop bracht. Nederland introduceerde onder invloed van trainers als Happel en Michels het totaalvoetbal. Feyenoord, Ajax en het Nederlands elftal haalden op deze manier de internationale top en wonnen vele grote prijzen. In de jaren 80-90 was het de integratie van teambuilding (wederom Michels) en conditie (Verheijen) die een nieuwe impuls konden geven aan de volgende succesperiode.  Sindsdien is het echter stil geweest met nieuwe ontwikkelingen.
Je zou kunnen zeggen dat de jeugdopleidingen beter zijn geworden. Het is duidelijk dat de nationale jeugdteams het de afgelopen 10 jaar beter hebben gedaan dan daarvoor.  Ook het Nederlands elftal doet nog volop mee op het internationale toneel gezien de gemakkelijke plaatsingen voor grote toernooien. En vooral vanwege de finale plaats bij de WK in 2010.
Het grote probleem in Nederland is de kwaliteit van onze clubteams.  Hierin doen we al jaren niet meer mee. We hebben dus blijkbaar niet genoeg goede Nederlands opgeleide spelers. Komt dit door een mindere opleiding of scouting?  Of kan het zijn dat de manier van trainen achterhaald is? Dat we tactisch naïef spelen of dat de mentale instelling niet goed genoeg is.
Ik denk dat er van alles wat voor verbetering vatbaar is. Het een kan niet los gezien worden van het ander.  De nationale jeugdteams doen met de grote landen mee. De jeugdcompetitie levert spelers die vroeger klaar zijn op fysiek gebied dan voorheen. Grote buitenlandse clubs sturen hun scouts naar Nederlandse jeugdwedstrijden. De beste talenten worden vervolgens op jonge leeftijd uit Nederland weggelokt om in de grote vijver van de topclub veelal te verdrinken.
De Nederlandse clubs kunnen hier niet veel tegen doen omdat ze de financiële middelen missen. Dit kwaliteitsverlies moet worden gecompenseerd door een  betere jeugdopleiding die moderne volwassen spelers aflevert die kunnen zorgen voor een kwaliteitsinjectie voor het Nederlandse clubvoetbal.
We kunnen ook zelf gaan scouten in  kleinere landen. Je zult dan moeten zorgen voor een goede begeleiding omdat het gaat om 16-en 17-jarigen. Ze krijgen te maken met andere gewoonten andere regels andere methoden. Het in kunnen schatten  of ze zich aan kunnen passen en kunnen doorontwikkelen is vaak moeilijk en wordt bepaald door de intuitie  van de scout.                                                    We zullen objectievere screenings moeten ontwikkelen om de instroom van talentvolle spelers te optimaliseren. Een mooie opdracht!