Interview Dagblad van het Noorden

Interview in Dagblad van het Noorden – 18 feb 2015

Pieter Huistra moet voor structuur zorgen bij Indonesische voetbalbond

JAKARTA Pieter Huistra (49) was ruim vier jaar geleden met FC Groningen koploper van de eredivisie, maar daarna kwam de klad er in. Sinds kort is hij technisch directeur van de Indonesische voetbalbond.

Dat was een verrassende keuze, Indonesië.
,,Ik begrijp dat mensen dat denken. Ik wilde graag weer aan de slag en het verhaal van de Indonesische bond sprak me aan hoewel het voetbal hier geen goede naam had. Er waren twee rivaliserende bonden, maar onlangs is schoon schip gemaakt. Met één organisatie slaan ze een andere weg in. Nieuwe, jonge mensen moeten het vertrouwen in de voetbalbond herstellen. Dit is een goed moment om in te stappen.’’

Wat moet de technisch directeur van de Indonesische bond doen?
,,Ik moet kortgezegd structuur aanbrengen in de voetbalopzet.
Een grote klus. Indonesiërs zijn gek van voetbal. Het probleem is dat hier heel versnipperd wordt gewerkt: er zijn veel privé-initiatieven en lokale organisaties. Met 250 miljoen inwoners, verspreid over 34 provincies, is Indonesië natuurlijk een ontzettend groot land. We richten ons daarom eerst op vijf provincies, waarin we talent zoeken en ondersteunen.”

Het is nogal een omschakeling: van Nederland, waar op organisato- risch vlak alles goed is geregeld, naar de hectiek van Indonesië.
,,Daarom zoek ik naar Nederlandse invloeden om het voetbal op gang te brengen, zoals trainers die het niveau kunnen opkrikken. Dingen die bij ons vanzelfsprekend zijn, zijn hier ondenkbaar. Een voorbeeld. In Nederland voetbalt de jongste jeugd door de KNVB georganiseerde wedstrijden. Indonesiërs vallen van hun stoel als ik ze dat vertel. Dat is niet zo vreemd, want in Jakarta zijn slechts twaalf velden geschikt voor competitievoetbal. Ik moet dus onder moeilijke omstandigheden iets neerzetten, maar daar loop ik niet voor weg. Indonesië is een avontuur, geen vlucht.”

Had je vier jaar geleden niet een andere carrière voor ogen?
,,Ik heb bij FC Groningen anderhalf jaar uitstekend gepresteerd. Het laatste halfjaar viel tegen, maar daar waren aanwijsbare oorzaken voor. Groningen verkocht spelers in de winterstop en daar kwam tegen de afspraken in niemand voor terug. Bovendien raakten Virgil van Dijk en Kees Kwakman geblesseerd en waren onze Denen ziek, zwak en misselijk. Dat konden we niet opvangen.”

Hoe is je verhouding nu met Groningen?
,,Tijdens mijn tweede seizoen heeft de club altijd gezegd dat ze me zouden verdedigen, maar onder druk van pers en supporters namen ze een andere beslissing. Heel jammer, ook omdat bij Groningen zowel mijn spelers- als trainerscarrière is begonnen. Ik had een speciale band met die club, maar dat is helaas voorbij.”

Kort na je vertrek in Groningen tekende je bij De Graafschap.
,,Geen gelukkige keuze. Ik heb die klus onderschat. In Doetinchem waren de verwachtingen niet reëel. De Graafschap was net gedegradeerd en had financiële problemen. Het was daar eigenlijk nooit rustig. Ik lag vrij goed in de markt toen ik bij Groningen vertrok, maar nu kwam ik opeens uit de Jupiler League. Die competitie is een stuk minder aantrekkelijk. Dan wordt het lastig om een goede club te vinden.”

Speelt geluk een grote rol in een trainerscarrière?
,,Het gaat uiteindelijk om de kwaliteit die je levert, maar goede keuzes en een beetje geluk zijn ook belangrijk. Neem Dwight Lodeweges. Hij werkte twee jaar geleden nog bij de amateurs, liet vorig jaar goed werk zien bij Cambuur en kon vervolgens naar Heerenveen. Zo dicht ligt het bij elkaar.”

Zien we je terug in Nederland?
,,Ja, als het aan mij ligt wel. Ik heb het hier goed naar mijn zin en deze baan is goed voor mijn ontwikkeling. Het trainerschap heb ik echter nog steeds in mijn achterhoofd.”

Auteur: Sander de Vries
Lees het artikel hier in PDF