ELF Voetbal

Onderstaand artikel verscheen op de site van ELF Voetbal op 20 juli 2017. Door Nathan Sprey.

Het bijzondere avontuur van Pieter Huistra: “Ajax als voorbeeld”

Hij is verdwenen uit het oog van de grote menigte: Pieter Huistra (50), voormalig coach van onder meer FC Groningen. De oefenmeester zocht zijn heil al eerder in buitenlandse avonturen en op dit moment weer. Hij bezig met een bijzonder project in Oezbekistan.

Oezbekistan of niet. Huistra is terechtgekomen bij een nationale topclub. In de tijd van de Sovjet-Unie speelde de club bijvoorbeeld als enige in de hoogste afdeling. “Je merkt ook aan de supporters en aan de aura rondom de club hoe groot het hier is. Qua randzaken is het iets minder. Er zullen best Jupiler League-clubs zijn die het beter voor elkaar hebben. Maar qua beleving en de mensen rondom de club, is het echt een topclub.”

PROFESSIONALISEREN
Voor Huistra is het settelen in een nieuw land inmiddels bijna een gewoonte. Na onder meer Indonesië en Japan is dit een weer nieuw avontuur in zijn reisgids. Hij weet dat je vooral de land- en clubcultuur moet leren kennen voordat je ergens binnenstapt. “Rondom Pachtakor zitten bijvoorbeeld veel regionale mensen. Het is een familieclub. Heel veel mensen die betrokken zijn en graag iets willen doen voor de club. Onze opdracht is om te professionaliseren. Daarbij moeten we dus wel uitkijken dat we dat soort mensen niet tegen de borst stuiten.”

Hoewel Huistra na zijn avontuur in Azië het plan had om dichterbij huis te werken, kon hij deze uitdaging niet laten lopen. “Het is wel dichterbij Nederland dan Japan”, grapt hij. “Maar de hele uitdaging die hier lag, samen met Shota Arveladze, kon ik niet weigeren. Dus hoefde ik er niet lang over na te denken. De samenwerking bevalt tot dusver goed. Shota heeft het vak geleerd onder Louis van Gaal. Hij is een serieuze man. Heel duidelijk in wat hij wil. Goed georganiseerd.”

De rol van veldtrainer die Huistra naast Arveladze heeft, bevalt hem óók goed. “We willen graag het 4-3-3-systeem inslijpen. Dat heb ik door de jaren heen bij alle clubs in het buitenland geprobeerd. Dus wat dat betreft ben ik inmiddels wel een expert in die formatie. Ik heb al schrift vol met passende oefeningen. We willen dominant zijn in balbezit én bij balverlies. De tegenstander bij de keel pakken zoals Ajax dat vorig jaar deed. Dat was een verademing om weer eens te zien van een Nederlandse club. Dat type spel willen we hier graag ook zien.”

BELEMMERINGEN
Het proces daar naar toe gaat echter met vallen en opstaan. Allereerst is er de taalbarrière. Huistra: “Dan is het een voordeel dat ik het gewend ben om ver in het buitenland te werken. Je krijgt er trucs voor. Zo werk ik altijd met een magneetbord, video’s en zet ik oefeningen op het veld duidelijk neer. Er zijn ook een tolken, maar er zijn zo veel verschillende talen… Oezbeeks, Russisch, sommige stafleden spreken Turks, we hebben een Nederlandse Hongaar met wie ik Nederlands en Engels spreek. Soms is het gewoon body language. Het is heel wisselend. Maar dat maakt het ook wel weer heel mooi om met elkaar daar op een goede wijze uit te komen.”

Naast de taalbarrières zijn er nog de randvoorwaarden die verbeterd moeten worden. Ook daar is de technische staf druk mee bezig. “Daarin is het professionaliseringsproces in gang gezet. We hebben video-analyse opgezet. De trainingsintensiteit is opgeschroefd. De programma’s worden meer afgestemd op performance, met gebalanceerde rust en training. Zo zijn er heel veel randvoorwaarden waar we mee bezig zijn. Maar bij alles moet je wel kijken: wat is haalbaar? Je kan altijd wel honderd procent willen. Maar soms is het beter om, bijvoorbeeld vanwege de cultuur, tevreden te zijn met tachtig procent van wat je graag wilde.”

Ook heeft Huistra te maken met nogal andere weersomstandigheden dan in Nederland. “Variërend van 38 tot 42 graden is het op dit moment hier”, ziet de oefenmeester op de thermometer staan. “Dan train je in de ochtend en ‘s avonds, maar tussendoor moet je ook bijhouden wat spelers doen. Hoeveel rust ze hebben. Wat ze eten. Overigens is ‘s avonds trainen hier geen straf. Rond een uurtje of zeven. Ondergaande zon. Windje. Een fijne temperatuur. Heerlijk.”

CHAMPIONS LEAGUE
Wie Huistra hoort vertellen, waant zich voor even in paradijselijke omgeving. Je zou als coach bijna niet meer terug willen naar het koude en natte Nederland. “De ambitie om ooit nog wat in Nederland te doen, heb ik wel. Maar voorlopig niet. Bovendien: het voetbal globaliseert. Hier kijken ze ook naar de Premier League. Hier hebben ze ook invloeden vanuit het Westerse voetbal. Dus spelinhoudelijk is het niet eens zo vreselijk anders.”

Maar voor er sprake komt van welke terugkeer dan ook, moet eerst het Ajax van Oezbekistan terug naar de nationale top. Een titel zit er dit seizoen zoals gezegd niet meer in. Deelname aan de voorronde van de Aziatische Champions League nog wél. “Dat lijkt mij best gaaf om mee te maken. Al leeft de titel hier eigenlijk als enige. Dat is dan ook een doel voor de langere termijn. Maar het gaat er vooral om, dat de spelers begrijpen wat wij als technische staf willen. Hoe we willen spelen. Aanvallend. Dominant. Als dat lukt, kunnen we tevreden zijn. En afhankelijk hoe snel het opgepakt wordt, zullen dan ook de resultaten volgen.”

ELF Voetbal