Football development Indonesia

Ik ben nu drie weken in Indonesië werkzaam als technisch directeur voor de Indonesische voetbalbond (PSSI), met als basis Jakarta.
Ik heb een intensieve periode gehad met veel ontmoetingen en gesprekken over de staat van het voetbal hier. Wat mij treft is de passie waarop men over voetbal spreekt. Men is enorm hongerig naar succes en hoopvol dat dit land ooit een rol kan gaan spelen in Azië. Op dit moment is dit nog lang niet het geval. De kwaliteit van wedstrijden en spelers is matig. Vooral het samenspel en het maken van de juiste keuzes is een groot probleem. Inzet en energie is er echter genoeg.

Ik hoop dat we de energie kunnen gebruiken om voetbal hier verder te ontwikkelen. Om te beginnen moet de basis van de voetbal-piramide worden aangepakt. Er worden bijna geen competities voor jeugdspelers georganiseerd. De clubs en voetbalscholen zijn afhankelijk van toernooien die sporadisch worden gehouden. Hopelijk kunnen we ook samen met de overheid betere velden ontwikkelen waar gratis op gespeeld kan worden.

Een ander belangrijk speerpunt is de verbetering van de kennis van coaches. We organiseren nu voor het eerst in acht jaar weer een cursus voor het AFC B diploma (vergelijkbaar met Trainer/Coach2). Voor komend jaar staan er al 77 cursussen op het programma variërend van AFC A tot en met workshops voor jeugd coaching.

Er is veel werk te doen. Gelukkig is de goede wil voelbaar en hopelijk kan ik met behulp van de vele voetballiefhebbers een steentje bijdragen aan de ontwikkeling van het voetbal hier.