“Heel Japan wil weten wat er bij Iwaki gebeurt”

Dit artikel is verschenen in het Algemeen Dagblad
Nieuwe Aziatische uitdaging voor Pieter Huistra
Pieter Huistra stapte vorige maand op bij de Indonesische voetbalbond, maar begint na een kort verblijf in Nederland opnieuw aan een Aziatisch avontuur. Hij tekende een eenjarig contract bij Iwaki FC, de jongste én meest ambitieuze club van Japan.

Het worden drukke weken voor de 48-jarige oud-trainer van FC Groningen, want Iwaki heeft nog maar vijf contractspelers. ,,We gaan nu onze selectie samenstellen, omdat we in maart willen deelnemen aan de competitie,” zegt Pieter Huistra.
,,Iwaki stapt in op het laagste niveau. Dat is in Japan de zevende klasse, vergelijkbaar met de tweede- of derde klasse amateurs in Nederland.”

Waar ben je aan begonnen?
,,Aan een heel ambitieus en groot project van Dome Corporation, dat onder meer de distribiteur is van het sportkledingmerk Under Armour. Ze timmeren in Amerika stevig aan de weg en zien in Japan een potentiële groeimarkt. Met een eigen club willen ze in het voetbal hun naamsbekendheid vergroten. Zo beschouwd lijken we op Red Bull, dat vergelijkbare projecten heeft in Leipzig, New York en Salzburg.”

Red Bull steekt veel geld in deze clubs. Hoe zit dat bij Iwaki?
,,De begroting weet ik niet, maar ik merk aan alles dat er met substantiële bedragen wordt gewerkt. Dome denkt groot en wil flink investeren. Ik krijg dus een heel behoorlijk budget om mee te werken en ik ben ervan overtuigd dat hier straks een mooi stadion staat.”

Hoe kwam Iwaki bij jou uit?
,,Ik heb in Japan veel contacten, omdat ik er twee jaar heb gevoetbald (Huistra speelde tussen 1995 en 1996 voor Sanfrecce Hiroshima, red.). Bovendien staan Nederlandse trainers er in het buitenland goed op. Iwaki zocht iemand die, naast het trainerschap, veel kennis op andere vlakken met zich meebrengt. Ik ben zowel jeugd-, assistent- als hoofdtrainer geweest en heb als technisch directeur gewerkt.”

Ben je niet bang bij Nederlandse clubs uit beeld te raken?
,, Natuurlijk heb ik gedacht: ‘Hoe leg ik dit aan anderen uit?’ Ja, ik wil op een zo hoog mogelijk niveau werken. Oké, sportief gezien is dat nog niet het geval. Maar de denkwijze en ambitie zijn wél van hoog niveau. We beginnen bewust onderaan de ladder, zodat we kunnen nadenken over onze visie, speelstijl en cultuur. Ik krijg dus een unieke kans om vanaf de bodem iets op te bouwen.”

Waar staat Iwaki over tien jaar?
,,Hopelijk is het dan een topclub in Japan – en misschien ook buiten de landsgrenzen. Iwaki moet een rolmodelclub worden, waarbij de nadruk ligt op de doorstroming van talenten. De energie en ambitie spatten ervan af. Heel Japan wil weten wat er hier gebeurt.”

Dit artikel werd o.a. gepubliceerd in het Algemeen Dagblad op   14 januari 2016, geschreven door Sander de Vries.
Originele link naar Blendle hier.