“Moet Guus Hiddink ontslagen worden?”

Ik werd deze ochtend gebeld door een journalist van een dagblad.
Hij vroeg of ik mee wilde doen aan een poll onder oud- internationals over de positie van de bondscoach. Hij had twee vragen. “Eén over de korte termijn en één over de nabije toekomst.”

De eerste vraag was op z’n Nederlands: direct. “Moet Guus Hiddink ontslagen worden?”  Mijn mening is dat de bondscoach niet ontslagen moet worden. Juist op dit moment heeft het team een coach nodig die veel ervaring en wijsheid heeft, die voor hetere vuren heeft gestaan en die begrijpt hoe het krachtenveld rond Oranje en überhaupt in het Nederlandse voetbal  in elkaar zit.
Het gaat op dit moment niet om een verkeerde wissel of tactisch concept. Het gaat veel meer om een onrealistisch verwachtingspatroon dat door de door derde plaats op de WK is ontstaan. De ploeg heeft daar boven verwachting gepresteerd in totaal andere omstandigheden. Andere tactiek en ander soort tegenstanders. In Brazilië speelde Oranje vanuit de verdediging tegen betere tegenstanders als een soort counterploeg. Nu moet het het wedstrijden maken en het initiatief nemen tegen ploegen die vooral verdedigen. Nu geeft het zelf achterin de ruimte weg die ze op de WK aan de tegenstander lieten. En nu blijkt weer dat de verdediging de achilleshiel is. De Vrij en Martins Indie maken elke wedstrijd verkeerde keuzes die Nederland in  moeilijke situaties brengen, omdat de mindere tegenstanders hierdoor veel gemakkelijker in hun kracht kunnen spelen. Verdedigen met veel mensen op eigen helft is gemakkelijker dan aanvallen in een kleine ruimte.

De zogenaamde experts van de media gebruiken zoals zo vaak deze momenten om zichzelf te profileren. Ze schreeuwen maar wat of praten elkaar na en maken van bijzaken hoofdzaken. Een eigen eerlijke analyse is vaak te veel gevraagd en ze lijken op een bloeddorstig Romeinse publiek dat op primitieve wijze de duim naar beneden wijst.
Ik denk dat Guus Hiddink met al zijn ervaring deze analyse wel heel goed kan maken samen met de rest van de technische staf en vervolgens een plan op kan stellen dat er voor zorgt dat Nederland zich op een goede manier plaatst voor de Europese Kampioenschappen.

De tweede vraag van het AD was of we nu zeven magere jaren met het Nederlandse voetbal tegemoet gaan?
Er zijn momenten dat je boven je stand leeft,  zoals op de WK,  en momenten dat je onder je kunnen zit. Ik zie dit bij veel landen terug. Ook de wereldkampioen, Duitsland, heeft een moeizame start na hun succes. Ik vind wel dat we in Nederland waakzaam moeten zijn en ons voetbal kritisch moeten evalueren. Ik weet dat dit ook bij de KNVB hoog op de agenda staat. Er wordt door de bond achter de schermen al hard gewerkt om een brede discussie op te zetten over hoe we een vooraanstaande positie in het mondiale voetbal kunnen behouden. Er moet door de bond, de clubs en de echte experts duidelijke speerpunten worden benoemd die er voor zorgen dat de opleiding van topspelers beter en sneller kan verlopen.

Het feit dat deze discussie wordt gevoerd en altijd al is gevoerd is de onderliggende kracht van Nederland. Ik ben er van overtuigd dat als we deze kracht volledig inzetten voor het opnieuw verbeteren van ons voetbal dat we dan een prominente rol zullen blijven spelen in de top van de wereld.

Foto: De Telegraaf