Wat maakte Duitsland wereldkampioen?

Wat ik in mijn vooruitblik op de afgelopen WK al voorspelde is uitgekomen: Onze oosterburen zijn wereldkampioen. Duitsland is het eerste Europese land dat in Zuid Amerika de titel in de wacht heeft gesleept. Na een spannende finale wisten ze Argentinië  in de verlenging te verslaan. Als liefhebber en overtuigd aanhanger van het voetbal uit de Hollandse school ben ik blij dat juist de ploeg die volgens deze principes voetbalt, het toernooi heeft gewonnen. Mijn gevoel heeft me niet in de steek gelaten maar toch ben ik benieuwd hoe deze overwinning ook met statistieken* is te verklaren.
Een oude voetbalwijsheid zegt dat een wereldkampioen vooral in de verdediging een goede basis moet hebben. Dit is met simpele cijfers te verklaren.
Als we kijken naar het aantal tegendoelpunten van de verschillende teams dan zitten er drie halve finalisten bij de top 5.
Alleen Brazilië valt na de zeven tegentreffers tegen Duitsland weg uit de top. Costa Rica heeft de minste tegendoelpunten moeten incasseren(2) gevolgd door Argentinië en Frankrijk met drie doelpunten tegen. Nederland en Duitsland hebben beide vier tegen gehad.
Als je bovendien kijkt naar het aantal wedstrijden waarin de nul werd gehouden achterin dan zegt dat iets van de verdedigende continuïteit van een ploeg door een heel toernooi. Argentinië is hierin koploper met vier keer de nul van de zes wedstrijden. Costa Rica, Frankrijk, Duitsland en Nederland hebben drie keer de nul gehouden.

Om wereldkampioen te worden moet er behalve een verdedigend fundament ook worden gescoord. Hoe zit het met de balans hierin tussen de verschillende teams? Om te kunnen scoren moet je de bal hebben. Hoe langer in balbezit, hoe groter de kans om te scoren, mits je natuurlijk kansen creëert om op goal te schieten.
Als we kijken naar de precisie van de passing dan staan beide finalisten in de top 4 (samen met Italië en Ivoorkust) Duitsland met 86,4% en Argentinië met 85,9% . Beide andere halve finalisten staan niet in top 10. In het aantal passes (Duitsland 3603, Argentinië 3075) zit wel een flink verschil tussen beide teams en zegt iets over de speelwijze. Vooral als je hierbij ook nog kijkt naar het aantal passes op de helft van de tegenstander. Duitsland 2117 passes
(precisie 81,9%) tegen Argentinië 1705 (precisie 80,6%)!

Door het meerdere balbezit op de helft van de tegenstander lijkt het me logisch dat er door Duitsland ook meer gescoord is.
Duitsland in de zeven wedstrijden achttien keer en Argentinië zeven goals. Ze lijken dus met hun goede positiespel op de helft van de tegenstander uitmondend in doelpunten en de verdedigende kwaliteit om op de nul te spelen de basis te hebben gelegd voor het wereldkampioenschap.

Het is van belang om betrouwbare data samen met een relevante vraag om te zetten in een juiste conclusie. Ik kom hier in een volgend stuk wat uitvoeriger op terug.

*(De statistieken die ik hier gebruik zijn de cijfers tot en met de halve finale)